Nurkowanie i pokarm fok

2Tak jak wszystkie inne ssaki, foki oddychają płucami, a nie skrzelami. Oznacza to, że podczas nurkowania muszą wstrzymać oddech. Płuca fok są większe w porównaniu z płucami większości ssaków lądowych (foki mają też więcej żeber), jednak w czasie nurkowania nie ma w nich powietrza. Ponadto foki mają bardzo dużo krwi i zwierzęta te cechuje zdolność do hiperwentylacji, czyli umiejętność bardzo szybkiego oddychania, kiedy są na powierzchni. Dzięki temu we krwi może być zmagazynowana większa ilość tlenu, która pozwala na długie przebywanie pod wodą. Na moment przed zanurkowaniem foka wypuszcza prawie całe powietrze z płuc, co w połączeniu z tym, że nie oddycha ona w czasie nurkowania sprawia, że ssak ten nie cierpi na chorobę kesonową. Foki pospolite i foki grenlandzkie przebywają pod wodą średnio pięć minut, ale w razie konieczności mogą tam pozostawać prawie pół godziny. Czas nurkowania większych gatunków może być jeszcze dłuższy. Północny słoń morski może przebywać pod wodą nawet i 48 minut, jednak rekordzistą jest foka Weddella, której zmierzony czas nurkowania wynosił 73 minuty. Większość gatunków fok poluje na ryby, jednak ich pokarmem są także inne zwierzęta, wśród nich planktoniczne skorupiaki i mięczaki. W zależności od tego, jaki rodzaj pokarmu jest aktualnie dostępny, taki stanowi w danym momencie główny składnik pożywienia. Żyjące na Półwyspie Antark-tycznym foki Weddella żywią się głównie ośmiornicami i kałamarnicami, a ich populacje z Morza Rossa są głównie rybożerne. Foki szare, zasiedlające morskie wybrzeża północno-wschodniej Wielkiej Brytanii, gdzie znajdują się hodowle ryb łososiowatych, często zjadają te ryby, podczas gdy w diecie fok szarych z innych rejonów ryb łososiowatych nie spotyka się. Niektóre gatunki fok są specjalistami pokarmowymi. Pomimo swojej nazwy krabojad nie żywi się krabami (nie ma ich w morzach, gdzie występuje ten gatunek foki), lecz jego głównym pokarmem jest kryl, wchodzący w skład zooplanktonu. Foki krabojady z kolei mogą padać łupem lampartów morskich, które polują także na pingwiny. W czasie okresu rozrodczego i linienia foki długo nie jedzą. Młode słonie morskie, które przestały odżywiać się mlekiem matki, nie jedzą przez 12 tygodni.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.